Klassrumsobservationer 

För att få en hyfsad uppfattning om lärarens situation och vad som kan stöttas upp med besöker vi lärarens klassrum ett pass per dag. Det är klassrum med 40-60 elever, en vuxen, inga fönsterrutor, ingen riktig dörr och träbänkar som skrapar hårt mot stengolvet. Det är klassrum med en svart tavla, inga digitala hjälpmedel och få läroböcker. 

Innan vi börjar observationerna har vi möte med de lärare vi jobbar med och gör upp en plan utifrån ett arbetshjul. Vad är deras styrkor, vad är deras utvecklingsområden, vad ska vi fokusera på under träffarna? Denna plan har vi med oss mer eller mindre när vi följer deras arbete i klassrummet. Vi ser också elevinteraktionen, hur väl verkar undervisningen nå eleverna. Självklart är det svårt att följa helt då vi har olika språk och olika kultur. Våra kroppsspråk, minspel och reaktioner skiljer sig åt så klart. Men med hjälp av tolkarna kan vi ändå utläsa en hel del. 

I fredags var jag med på två skolor, båda en bit utanför staden. Båda skolorna är primary school, dvs upp till år 6. Det är inga skolor som får massor av studiebesök och donationer som Wat Bo School. De har inte klasser med 15-20 elever och nya fräscha lokaler som IQ International School. Det här är vanliga skolor i “förorten”. Eleverna på båda dessa skolor har någon form av skoluniform, men inte enhetliga som på skolor inne i Siem Reap. De har vita blusar eller skjortor, utan skolans märke och mörkblå kjol eller byxor. Den vita blusen och den blå kjolen som finns hemma får duga. 

Rektor på ena skolan saknar definitivt Wat Bos rektors vision och driv vad gäller elevernas utbildning. Det saknas det där engagemanget som behövs för att en skola ska bli hållbar. Däremot var en av lärarna i denna skola med i arbetet med TAB förra året. Efter avslutat arbete kände han att han fått mer råg i ryggen som lärare, kände sig mer säker i sin profession och såg tack vare det en ökad närvaro av eleverna. De kom till skolan mer nu när han kände att han hade utvecklats som lärare. Det ger oss ändå hopp om att vi är på god väg, trots motsträviga skolledare. 

Publicerad av Anna

Jag heter Anna. Jag är lärare för år 7-9 i so och engelska. Jag är inte bara lärare. Jag är volontär och var med och grundade Teachers Across Borders Sweden 2010. TAB Sweden jobbar med att ge lärare i Kambodja, Myanmar och Kenya fortbildning i metodik, undervisningsmodeller och pedagogik. Det är himla roligt.

Lämna ett svarAvbryt svar

Exit mobile version