Andra Advent

En dagsfärsk rapport från TAB Kenya:

-Wagwe – den lilla pärlan i västra Kenya

Att arbeta som lärare är inte bara ett jobb för mig – det är en hel livsstil – jag fullständigt älskar mitt jobb och drömmen om att få jobba som volontär på skolor utomlands har alltid funnits där och när jag hittade TAB insåg jag att jag hittat helt rätt och när jag såg att de dessutom haft utvecklingsarbete i Kenya sedan 2016– så var jag helt såld på projektet!

Wagwe är en liten, fattig – men full av framåtanda – by som ligger i nordvästra Kenya på sluttningen ned mot Victoria sjön och med gamla vulkaniska berg ståtandes åt andra hållet. Byn livnär sig främst på fiske och jordbruk och det lever mer än 6000 människor i byn. Tillgången på el och vatten är mycket begränsad MEN blir lite bättre för varje år vi varit nere – men det går mycket sakta.

De har sju skolor i byn – man kan säga att det är 6 grundskolor och 1 gymnasium och vi har ännu inte arbetat på alla men målet är att alla skolor ska bli inblandade.

Barnen och ungdomarna vill gärna gå i skolan men de får kämpa mot många svårigheter. De äldre i byn sammanfattar de största svårigheterna för barn och ungdomar som:

  1. Att tjejer blir gravida för tidigt och hoppar av skolan
  2. Pojkarna tvingas in på ”fel” väg/jobb eftersom det inte finns några jobb tex: så fiskar de utan rätt fiskeutrustning, utan båt och nät och stöter ofta på flodhästar, krokodiler och andra farliga djur som skadar dem, de går barfota och de kör taxi bud på motorcykel fast de inte har körkort – de utsätter sig alltså för stora risker för att kunna tjäna en slant!
  3. Föräldrarna har svårt att ha råd med skolavgifterna – alla skolformer kostar pengar
  4. Det är svårt att få jobb till och med för dem som gott ut universitetet
  5. Covid 19……

Problematiken runt coronan förtjänar ett helt eget stycke! Det har påverkat alla barn och ungdomar jättemycket för de har inte fått vara i skolan på nästan ett år och eleverna har i princip inga möjligheter att studera hemma. Tyvärr har också många tjejer blivit gravida så skolorna räknar med att ett stort antal tjejer kommer att sluta skolan nu – för att bli mammor.  Föräldrarna har ingen inkomst nu när allt är nedstängt och har inte råd att köpa kondomer eller menstruationsskydd. Utan skolan och alla lärare som tar emot varje dag, undervisar och stöttar ungdomarna faller samhället jättefort.

Men, alla från byn vill ändå framhålla att de än så länge är glada för att–vad de vet –  ingen ännu dött i byn av covid 19.

Deras största önskan är att coronaepidemin tar slut så fort som möjligt så att de kan få tillbaka alla barn och ungdomar till skolan och fortsätta jobbet med att utbilda för en bättre och stabilare framtid i Kenya <3

Lärarna vill – precis som våra lärare i Sverige och Europa – fortsätta utvecklas för att bli bättre och de ser fram emot dagen när vi från TAB kan komma ned igen och tillsammans skapa en ännu ljusare framtid för deras skolor.

Så mina lärarvänner – är du sugen på att delta i detta projekt – häng på! Eller stötta oss som medlem/månadsgivare.

Sommaren 2021 kommer vi inte heller på grund av corona att kunna åka ned till Wagwe på ett säkert sätt men planer finns för att vi ska arbeta på andra sätt nere i byn tills vi återigen kan åka ned!

Ha koll på TAB:s hemsida för information om hur/när vi kommer att sätta igång arbetet med skolorna nere i Wagwe!

Vi behövs!

Och tillsammans kan vi skapa underverk!

Vid tangenterna:

Jenny Jansson

Ansvarig för TAB projektet i Kenya

Lämna ett svarAvbryt svar

Exit mobile version