Fjärde advent

Siem Reap 2020, från turiststad med liv och rörelse där invånarna tog emot gästerna med öppna armar till en tvärnit. Allt stannade upp, turisterna och därmed inkomsterna försvann. Siem Reap har så mycket vacker kultur och natur att visa upp samt historia att lära sig av men just nu står allt stilla. Invånarna har fått ställa om, turistattraktionerna står tomma, väldigt många är arbetslösa och butiker har fått stänga. Trots detta så berättar en av våra kontakter på plats att de flesta är friska, de har fått ställa om och precis som vi här hemma lärt oss hantera förändringarna som kommer med en pandemi. Men det är ett väldigt tufft läge och alla längtar tillbaka till tiden före. Lärarna vi samarbetade med förra året berättar att skolorna fortfarande är stängda men beräknas öppna igen i januari.

Deltagarna som skulle ha åkt till Kambodja i juni 2020 fortsätter att diskutera och planera för kommande resor. Vi har tre delar i vårt projekt, lärare lär lärare där vi tillsammans med de lokala lärarna genomför workshops, observationer och handledning. En annan del är rektorsprojektet, svenska rektorer genomför ett utvecklingsarbete med skolornas rektorer. Detta är viktigt eftersom lärarna ska få bra förutsättningar att genomföra utvecklingsarbetet. Den tredje och en viktig del är hälsoprojektet där svenska lärare och sjukvårdspersonal utbildar lärarstudenter på lärarhögskolan i sexuell och reproduktiv hälsa. Detta är kunskaper de aldrig fått med sig från sin egen skolgång.

Att få vara en del av detta fina och viktiga arbete är en gåva, när vi är på plats så skapas fina samarbeten som fortsätter via social medier resten av året. Vi som åker från bland annat Sverige får så mycket ny kunskap med oss hem till våra egna klassrum, givande för alla parter helt klart. I Kambodja har klassläraren ansvar för 40-60 elever, de följer en förutbestämd läroplan som är detaljplanerad och de finns inga stödfunktioner. Lärarna har ett stort ansvar så att få tid att diskutera metoder och förhållningssätt är väl mottaget.

Låter detta intressant, vill du delta eller stötta detta viktiga arbete? Gå gärna in på TAB:s hemsida för mer information. Vill du bli stödmedlem, månadsgivare eller vill ditt företag stötta oss så hör av er! Ni behövs så att vi kan fortsätta detta ideella arbete i Kenya, Myanmar och Kambodja.

Hälsningar från Teachers Across Borders, vi önskar er en fin jul!
Annika Sundström Projektansvarig i Kambodja

Lämna ett svarAvbryt svar

Exit mobile version