Jenny Jansson hälsar på i Kenya

Vi tar och hälsar på en liten stund…..nere i ”vår” favoritby i Kenya – Wagwe – och får lite nyheter om hur de har det där nere och hur det går i skolorna genom vår mentor George Onyango som vi bor hos när vi arbetar där nere. Han berättar att Coronan börjar minska och att saker och ting börjar bli mer ”normalt” men konsekvenserna av pandemin märks i byn på flera sätt. Bland annat så är arbetslösheten fortfarande stor och många flyttade hem till byarna från städerna för de kunde inte försörja sig längre. Men det har varit oerhört mycket regn och grödorna klarade sig inte så bra på åkrarna och till råga på allt så blev det översvämningar runt Victoriasjön som också förstörde mycket av det som de odlar för mat. Efter det började värmeperioden med mycket sol som också försvårade möjligheterna till odling av mat – så vädret har verkligen komplicerat allt för dem den senaste tiden i hela Afrika, Kenya och Wagwe. Så nu är det mer folk i byarna men brist på mat – så folk börjar röra sig tillbaka mot städerna igen. När vi arbetar nere i byn så lever vi och arbetar väldigt nära befolkningen och många relationer skapas. Byn hälsar att TAB:s lärare saknas av hela samhället i Wagwe och barnen och de äldre pratar om oss ofta och längtar efter att vi snart ska kunna komma tillbaka – vilket vi snart hoppas att vi ska kunna göra!

I senaste inlägget jag skrev berättade jag om planerna att samarbeta med rektorerna för att få en plan över vad de känner att de vill ha hjälp med. Vi har fortfarande kontakt via ”WhatsApp” men det har varit svårt att få ut några klara svar. Dels på grund av att det är svårt att ha regelbunden kontakt då wi-fi är något som inte är självklart där nere – sen har de haft mer akuta saker att hantera än oss nu under pandemin – även om vi absolut inte är oviktiga för dem! Men nu har alla rektorer, huvudlärare och undervisningsansvariga i området träffats på en av skolorna ”Mama Norah:s” – och de börjar nu planera för framtiden och planen är nu att vi – när pandemin förhoppningsvis börjar lugna sig – ska försöka ha mer kontakt och sätta igång arbetet för att kunna komma tillbaka och samarbeta tillsammans med dem för att kunna arbeta/stötta deras skolor och personal på bästa sätt! Den skolan har dessutom wi-fi så träffas de där har vi möjlighet att kunna ha möten tillsammans med dem.

Lite roliga nyheter är ju att simning nu är med i deras kursplaner – och eftersom den närmaste större staden – Kendu Bay – har ett hotell med pool så var en av skolorna i byn på besök där och hade simträning/vattenvaneträning!

Har ni frågor eller funderingar eller är sugen på att hänga med i arbetet i Kenya – kontakta oss!! Och självfallet blir du stödmedlem i TAB: https://teachersacrossborders.se/kontakt-2/

Vid datorn, Jenny Jansson, TAB – ansvarig för TABs arbete i Kenya
Fotona är tagna av: George Onyango

Mötet med rektorer, huvudlärare och undervisningsansvariga på Mama Norahs skola.
Simträning på hotellet i Kendu Bay

Publicerad av Anna

Jag heter Anna. Jag är lärare för år 7-9 i so och engelska. Jag är inte bara lärare. Jag är volontär och var med och grundade Teachers Across Borders Sweden 2010. TAB Sweden jobbar med att ge lärare i Kambodja, Myanmar och Kenya fortbildning i metodik, undervisningsmodeller och pedagogik. Det är himla roligt.

Lämna ett svarAvbryt svar

Exit mobile version