Kambodja

Rapport 2019

TAB report 2019

 

TAB i Kambodja

TAB:s arbete i Kambodja startades 2005 och är sedan 2015 helt inriktad på coachande förhållningssätt, klassrumsobservationer och workshops i metodik.

IMG_4272

Arbetet pågår under två veckor och genomförs i team med 2 TAB-lärare, en tolk och 4 Kambodjanska lärare. Här berättar Jenny Kimming om arbetet:

Under 2016 åkte 13 TAB-lärare och arbetade på 5 olika skolor i och utanför Siem Reap. 2017 utökades det till 6 skolor. Titta gärna på filmen från en av skolorna för att få en glimt av de Kambodjanska lärarnas upplevelse. Filmen är från 2015 och nya lärare från skolan har fortsatt velat vara med i projektet sedan dess. Skolans nya rektor är dessutom del av Ledarskapsutbildningen.

Förutom arbetet i team på skolor genomförs sedan 2016 workshops i sexuell och reproduktiv hälsa för blivande lärare. De som går första året av två på Provincial Teachers Training College (PTTC) i Siem Reap får en föreläsning på 2 timmar som följs upp i år 2 med en två-dagars workshop. Syftet är dels att ge dessa blivande lärare mer kunskap i ämnet, men framförallt metoder för att lära ut.

Under 2018 lanserar TAB ett material på Khmer för blivande lärare. Den innehåller i korta drag:
– metoder för att undervisa i sexuell och reproduktiv hälsa
– kopplingen till de globala målen
– sexuell och reproduktiv hälsa (pubertet, könsorgan, befruktning, mental och social utveckling)
– ansvarsfullt och säkrare sex (sjukdomar, graviditet och skydd)

IMG_0226

Sedan 2018 genomförs ett ledarskapsprogram, eller rektorsprogram för rektorer på de skolor där vi har eller har haft samarbeten. Innehållet bygger på intervjuer från 2017, ett questionnaire som deltagarna får innan utbildningen samt ett grundläggande fokus på struktur för elever med behov av särskilt stöd samt strategier för kommunikation och ledarskap.

IMG_4592

En glimt av grupparbete i ett klassrum med 54 energiska 6-åringar och en fantastisk lärare:

IMG_4150

Angkor Wat, ett av Siem Reaps majestätiska tempel:

ankor