Vi är på gång, till och med i gång.

Tänk, det har redan gått två arbetsdagar för oss här i Siem Reap. Igår hade vi möte med våra tolkar på förmiddagen och på eftermiddagen besökte vi två skolor.

För att vi ska kunna genomföra vårt arbete här i Kambodja behöver vi hjälp av kambodjanska tolkar. De är vår jätteviktiga språkbro som inget av detta hade varit möjligt utan. Vi inleder alltid vårt arbete här med ett möte med våra tolkar för att lära känna varandra och för att göra dem insatta i vad vi planerar att göra under veckorna vi är här. Tolkarna är oftast lärare själva, men de kan också vara turistguider, farmaceuter eller entreprenörer. Så länge deras kunskaper i engelska är tillräckligt goda är vi mer än nöjda att de gör det här jobbet med oss.

Mötet med tolkarna igår var ett kärt återseende för flera av oss. Tolkarna som har jobbat med TAB i flera år har blivit våra goda vänner och att få träffa dem igen efter fyra var väldigt roligt. Det verkade som de kände likadant. Och det blir också oerhört roligt att få lära känna de nya tolkarna.

Eftermiddagen igår ägnade vi åt skolbesök. Det första besöket gjorde vi på en kommunal skola strax utanför Siem Reap, Khnar Primary School. Skolan är en av de första skolorna vi jobbade med när vi började vårt program här 2015. Även det var ett kärt återbesök. Vi togs emot av en musikparad och ett fantastiskt musikuppträdande. Det är lite överväldigande för oss svenskar som kanske är lite mer lågmälda av oss i våra välkomnande av gäster, men vi blev nog alla lite varma i hjärtat av de fina mottagandet.

Skolan har under tiden sedan vi var här sist genomgått en ordentlig renovering. De har byggt ett staket runt skolan, de har fått en ny grind och en helt ny byggnad. Den nya byggnaden är än så länge två våningar hög, den tredje är på gång, men på grund av indragna medel från staten är färdigställandet försenat.

Den andra skolan vi besökte är en ideell verksamhet, ECCS Angkor Cambodia. De har kurser i datorkunskap och engelska för barn och unga från fattigare familjer i utkanten av Siem Reap. Skolan hyr numer in sig i lokaler på en kommunal skola, där har de kurser mellan 13:00 och 17:00 måndag till fredag. De lärare som jobbar på skolan får ingen lön för sitt arbete där, det är helt på ideell basis. Även grundaren av skolan jobbar helt gratis med detta, han ser vikten av att dessa ungdomar får en bra och kompletterande utbildning i dessa två ämnen.

Eleverna deltar i kurserna i tre månader och när de börjar måste de skriva på ett kontrakt tillsammans med sina föräldrar att de kommer ta ansvar för sitt deltagande på kurserna, att de kommer varje tillfälle och är engagerade när de är på plats. Den korta stunden vi var där verkade det som att eleverna i datorkursen höll det här väldigt bra, de kollade knappt upp en gång under tiden vi var i klassrummet.

Tillbaka i Kambodja

Efter fyra år är vi äntligen tillbaka i Siem Reap i Kambodja. Igår anlände de första av oss, idag kom ett gäng på åtta lärare och imorgon väntar vi in den sista deltagaren. Det är så oerhört roligt att vara här igen. Vi är alla förväntansfulla och inspirerande att få plocka upp TAB Swedens arbete med lärare här igen. Vi uppdaterar här ungefär en gång om dagen (det är målet i a f) så lägg gärna in en prenumeration på bloggen. Och när du ändå håller på, swisha en slant till 123 059 3228 också. Varje krona är viktigt i arbetet med att ge barn och unga möjligheten till en bra utbildning.

En aktiv vår och sommar

Båda de projekt vi kan genomföra är igång!
Följ #TABKenya2023 och #TABKambodja2023 i våra sociala medier. Där kan ni följa alla inblandade lärare och vårt arbete med träffar i Stockholm under våren och arbete på plats i Kambodja i juni och Kenya i juli.
https://www.facebook.com/TABSweden
https://www.instagram.com/teachersacrossborderssweden/

/Kickan
Project Manager
TAB Kenya 2023

Giving Tuesday Sweden

Givandets egen dag, Giving Tuesday, äger i år rum den 29 november – direkt efter Black Friday och Cyber Monday. Giving Tuesday startade just som en reaktion mot alla de dagar i november som handlar om shopping och konsumtion. Idag är det en global folkrörelse som sätter engagemang i centrum och uppmärksammar allt positivt som görs i samhället.

Giving Tuesday skapades 2012 med en enkel idé: en dag som uppmuntrar människor att göra gott. Idag är mer än 70 av världens länder och miljontals människor med.

”Alla kan göra något” är budskapet som får hela världen att hänga ihop.

Konceptet är enkelt. Ge en gåva eller av din tid och uppmuntra andra att göra detsamma. Tillsammans kan vi göra världen lite bättre!

I år satsar vi i TAB Sweden på att få in fler månadsgivare. Vill du bli en? Klicka här. Du kan själv välja vilken summa du vill skänka.

#GivingTuesdaySweden

Exit mobile version