#WhatIsHappeningInMyanmar

En lång men viktig text om läget i Myanmar idag.

I Myanmar har situationen förvärrats under veckan och våra vänner behöver vår hjälp att sprida informationen om situationen under hashtaggen #WhatIsHappeningInMyanmarDe fortsätter sina fredliga demonstrationer och #CDM – Civil Disobedient Movement (rörelsen för civil olydnad) – som innebär att statsanställda, som läkare, lärare mm inte går till jobbet. Mitt i veckan skrev en stor historiker och författare, Thant Myint-U, i Financial Times att Myanmars framtid ligger i de ungas händer. De som har blivit vuxna under en period av demokrati, som har fått smak på livet i någorlunda frihet och som är teknologikunniga och har kontakt med världen utanför Myanmar. Många av dem är just våra vänner där och det är svårt att släppa tanken på deras kamp för sitt land nu.

Militärens specialist på propaganda och psykologisk krigföring är nu informationsminister. Internet stängs ner, nya cybersäkerhetslagar införs, som gör i princip all kommunikation via internet olaglig. Våra vänner uppmanar varandra att spara ner alla bilder och annat material kring kuppen och demonstrationerna av rädsla för att allt som ligger på sociala medier kommer att raderas. Den statsstyrda median delar bara propaganda och de fristående blir hotade med att de kommer att drabbas av konsekvenser om de inte rapporterar det de beordras att rapportera eller om de använder ordet ”kupp”.

Häromdagen släpptes över 23 000 fångar ur landets fängelser. Detta gjorde man av två anledningar, dels för att skapa rädsla och kaos i samhället, dels för att göra plats för nya fångar – de politiska, som man nu arresterar. Många av de frisläppta fångarna släpptes av mitt i natten i olika samhällen och bostadsområden, i princip med uppdraget att sätta eld på hus och skapa rädsla. Tankar för dricksvatten rapporterades ha blivit förgiftade och tumult uppstod på flera ställen. Från flera håll rapporteras att fångarna var så narkotikapåverkade att de varken visste vad de gjorde eller var talbara.

Man har återinfört gamla lagar från tiden innan den korta perioden av demokrati, lagar som tillåter polisen att gå in i medborgarnas hem utan rannsakningsorder och häkta människor utan grund, hålla dem häktade i över 24 timmar och dessutom göra det utan närvaro av lokala myndigheter. Många sådana arresteringar har genomförts de senaste två nätterna. Det är människor som är aktiva i protesterna mot regimen som arresteras. Även personal som övervakade valet har arresterats. Lagarna förbjuder också befolkningen att tillbringa natten någon annanstans än hemma utan tillstånd. Man får alltså inte ens hälsa på sin familj och sova över en natt! I städer och byar samlas man för att vakta sina kvarter, försöka hålla polisen och rövarna borta och hjälpa och skydda varandra, och folk börjar söka igenom sina hem efter föremål att försvara sig med ifall det skulle behövas. Det känns oerhört svårt att sitta i den här delen av världen och maktlös se på hur de kämpar för sitt land och sin frihet!

/Kickan, projektansvarig Myanmar

Publicerad av Anna

Jag heter Anna. Jag är lärare för år 7-9 i so och engelska. Jag är inte bara lärare. Jag är volontär och var med och grundade Teachers Across Borders Sweden 2010. TAB Sweden jobbar med att ge lärare i Kambodja, Myanmar och Kenya fortbildning i metodik, undervisningsmodeller och pedagogik. Det är himla roligt.

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: