Krousar Thmeys skola

Igår hade några av oss möjligheten att göra ytterligare ett skolbesök. Utöver de skolor vi jobbar med under veckan. Vi besökte Krousar Thmeys skola för hörselskadade och synskadade barn. I ca 45 minuter hade vi ett mycket givande möte med rektor för skolan. IMG_0485

Skolan drivs idag av organisationen Krousar Thmey. Krousar Thmey betyder ny familj då de vill att barnen som kommer till dem ska känna sig som hemma, som att de kommer till en familj. Den finansieras genom internationella bidrag och donationer från elevernas föräldrar. Om två år tar dock staten över ansvaret för skolan. Men organisationen kommer att vara kvar genom att de kommer att fortsätta ha hand om omvårdnaden av eleverna, se till att de har kläder, hygienartiklar och liknande. Redan idag har dock staten ansvar för underhåll av skolans lokaler.

Skolan har 141 elever, från förskoleålder (4 år) till årskurs 12 (18 år). Av dessa elever är 25 synskadade och 116 hörselskadade. 93 av dem bor på skolan då de kommer från städer och byar längre bort från Siem Reap. Krousar Thmey har fyra skolor till runt om i Kambodja, två i huvudstaden Phnom Penh och en var i Kampong Cham och Battambang.

Skolan kostar ingenting för de elever som går där, men om familjerna är mer välbeställda betalar de 27 dollar i månaden för tre mål mat om dagen. För familjer som inte kan betala det är det helt gratis

En placering på skolan får barnen genom att familjerna söker en plats hos dem. Information om skolan får de i sin tur genom att representanter från Krousar Thmey besöker byar runt om Siem Reap. De håller då uppträdanden i områdena där de synskadade och hörselskadade barnen bor och lämnar sedan information om skolan och kontaktuppgifter till berörda familjer. De har också på senaste tiden börjat sprida information via tv-reklam.

Det jobbar 32 lärare på skolan. Innan lärarna börjar här får de tre månaders utbildning inom undervisning för hörselskadade eller synskadade elever. De får sedan kontinuerlig fortbildning under tiden de jobbar. Av dessa lärare är tre hörselskadade och en blind.

Sedan ett par år tillbaka har skolan en studie- och yrkesvägledare anställd. Hans uppgift är att hjälpa eleverna med att hitta sysselsättning efter avslutad skolgång på Krousar Thmey. Han jobbar med alla elever på skolan från de är 17 år. Det har verkligen varit till stor hjälp för skolans elever. Flera har studerat eller studerar vidare på universitet, många har fått jobb på hotell och restauranger samt som massörer.

IMG_0486Skolan jobbar också mycket med estetiska ämnen, det har gjort att flera elever också fått jobb på ställen som the Artisans Angkor. De synskadade eleverna får också särskilda kurser i musik och de hörselskadade i dans.

Det finns ett samarbete med den ordinarie skolan för eleverna på Krousar Thmey. De vill att de ska få träffa andra elever också så från år 3 går de synskadade eleverna på ”vanlig” kommunal skola på förmiddagarna och på Krousar Thmey på eftermiddagarna. De hörselskadade eleverna går i kommunal skola från år 5. De går då i skolor i närheten av Krousar Thmey.

Vi avslutade besöket med en rundvandring på skolan. Vi tittade in i deras dator-sal bland annat där de har datorundervisning från år 1 för de synskadade eleverna och från år 3 för de hörselskadade eleverna. Klasserna är mycket mindre än i den kommunala skolan och ofta åldersintegrerade. Den klass för hörselskadade barn vi besökte var 22 elever, en lärare och en assistent.

Som de andra skolbesöken lämnade även detta oss inspirerade och imponerade. Det går att göra mycket med lite, även om vi ser hur bristen på resurser håller dem tillbaka en hel del. Men de delar samma mål som vi alla som jobbar i skolan, att öka elevernas lärande och välbefinnande.

 

Publicerad av Anna

Jag heter Anna. Jag är lärare för år 7-9 i so och engelska. Jag är inte bara lärare. Jag är volontär och var med och grundade Teachers Across Borders Sweden 2010. TAB Sweden jobbar med att ge lärare i Kambodja, Myanmar och Kenya fortbildning i metodik, undervisningsmodeller och pedagogik. Det är himla roligt.

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: