Känslan när jag klev av planet för en dryg vecka sedan vad tacksamhet. Jag är så glad att jag får vara här igen och fortsätta det här arbetet.
På Instagram (#teachersacrossborderssweden) och på facebook (www.facebook.com/TABSweden) kan man följa oss i bilder. Jag skulle vilja berätta mer om vad vi gör i ord.
TAB Sweden har en önskan om att komma nära våra kambodjanska kollegor, förstå klassrumssituationen och kraven från regeringen – och förstås försöka möta behov med metoder och tankesätt.
Vi jobbar i team om 7 personer med workshops, klassrumsobservationer och coachning. I teamet ingår 2 TAB lärare, 4 kambodjanska lärare och en tolk. Programmet tar inte slut när de 8 arbetsdagarna är över utan fortsätter under året med 3 uppföljningssamtal på Skype och ett utvärderingsmöte sommaren efter.
Det här innebär att vi kommer nära lärarna, kan se och följa deras utvecklingsarbete, och ständigt utveckla vårt eget arbete. (ska jag vara helt ärlig så är det här lika mycket kompetensutveckling för mig som för mina kambodjanska kollegor)
Det finns inget ord för vår sorts coachning i Kambodja utan vi har fått skapa ett ord som ska binda samman och fylla ord som partnerskap, frågeställningar, möte och ledarskap. Det finns heller ingen vana att reflektera på det sätt som svensk coachning förutsätter utan vi har jobbat efter en modell som blandar den coachning som ICF visar med mentorskap och ett coachnade förhållningssätt. Och vi har sett att i det mötet – där händer det små underverk dagligen!